U bevindt zich hier: 

OCMW Laarne

Let op: opent in een nieuw venster Afdrukken

OCMW Laarne

Aantal werknemers: 168

Titel van het project: "Gezellig Gezond"

Hoe werd invulling gegeven aan nv gezond door OCMW Laarne?

Samenwerking

Het project ‘Gezellig Gezond’ wil de algemene gezondheid en het welzijn van de medewerkers op de werkvloer bevorderen meerbepaald door het stimuleren van gezonde voeding en voldoende beweging. Voor wat betreft een gezond voedingsaanbod voor de medewerkers wordt samengewerkt met cateraar Sodexho. Doordat Sodexho eveneens instaat voor de keuken in WZC Hof ten Kouter, wordt het gezonde voedingsaanbod ook hier aangeboden en neemt OCMW Laarne in die zin een voorbeeldfunctie op. OCMW Laarne wenst in de toekomst verder een rol als ambassadeur te vervullen door het opzetten van samenwerkingsverbanden met andere OCMW’s binnen het arrondissement. Het project ‘Gezellig Gezond’ zou als inspirerend dossier worden voorgesteld op het arrondissementeel overleg van voorzitters en secretarissen. OCMW Laarne wil ook de mogelijkheid bekijken om samen met de gemeente Laarne gemeenschappelijke activiteiten op te zetten voor het personeel. OCMW Laarne heeft m.a.w. de eerste stappen als ambassadeur gezet, verdere stappen zullen nog worden ondernomen in de toekomst. 

Gedragsverandering

OCMW Laarne wil het personeel aanzetten tot een gezonde leefstijl door te sensibiliseren en door in een gezond aanbod te voorzien (=mix van interventies). Hierbij wordt rekening gehouden met alle leeftijden zodat medewerkers maximaal worden bereikt. Zo wordt bvb. tijdens de jaarlijkse sportdag zowel een rustig als een avontuurlijk programma uitgewerkt. Sensibiliseren gebeurt voornamelijk aan de hand van affiches en foto’s die verspreid worden doorheen de verschillende gebouwen. Ook de maandelijkse personeelsnieuwsbrief wordt gebruikt om nuttige info en tips te verspreiden. Wekelijks werd ook een laagdrempelig beweegmoment georganiseerd waar medewerkers nuttige tips en technieken kregen gericht op het versterken van het lichaam. Verder werd ook een infosessie rond gezonde voeding ism een diëtiste georganiseerd. Verder hebben medewerkers de mogelijkheid om te kiezen voor gezonde en evenwichtige voeding en dranken. Op elke afdeling is ook een koelkast aanwezig zodat gezonde tussendoortjes makkelijk bewaard kunnen worden. In samenwerking met Sodexho werd ook een gezonde bbq aangeboden voor het personeel. Een leuke afsluiter van de campagne was een gezondheidsquiz waar op een ludieke manier gepolst werd naar de vergaarde kennis. 

Verankering in het beleid

Het project ‘Gezellig Gezond’ kadert binnen een algemene beleidsdoelstelling doorheen de meerjarenplanning van het OCMW. Dit impliceert dat jaarlijks een thema wordt uitgewerkt rond gezondheid en welzijn door de bestaande werkgroep. In 2013 werd gewerkt rond het thema ergonomie en beweging, 2014 is het jaar van de gezonde voeding. In het voorjaar 2015 zal de werkgroep een volgend gezondheidsthema uitwerken. Opname van gezondheid in de meerjarenplanning garandeert in hoge mate de continuïteit en duurzaamheid. 

Weten hoe dit er in de praktijk aan toe ging? 

Bekijk hier de presentatie van OCMW Laarne op de prijsuitreiking van de nv gezond award 2014.

Weten wat de aanleiding was voor OCMW Laarne om een gezondheidsbeleid te voeren?

Lees hier het interview.

Nog meer info nodig? Neem contact op met Githa Praet (Secretaris OCMW Laarne) – githa.praet@ocmwlaarne.be
design by Zimbo & implementation by e2e NV