U bevindt zich hier: 

ECS nv

Let op: opent in een nieuw venster Afdrukken

ECS nv

Aantal werknemers: 227

Titel van het project: "ECyeS wellness"

Hoe werd invulling gegeven aan nv gezond door ECS nv?

Samenwerking

Naast samenwerking met tal van dienstverleners en aanbieders (zoals Provincie West-Vlaanderen, Attentia, Haven Zeebrugge, loopverenigingen,..) is ECS  European Containers nv lid van een lerend netwerk. Dit is het “Lerend regio netwerk Brugge” en telt 9 Brugse bedrijven (Bombardier, New Holland, TE Connectivity, Dana, Dupont, Cheeseline, Marine Harvest, Van Vooren en Syntra West). In dit netwerk wordt informatie uitgewisseld en worden  opleidingen aangeboden rond verschillende gezondheidsthema’s zoals stoppen met roken, gezonde lunch box, self coaching, rugbesparend werken, omgaan met stress,… Naast leren van andere (grotere) bedrijven kan ECS nv (European Containers Services) via dit netwerk dus ook eigen ervaringen delen met de andere leden. 

Gedragsverandering

Het Wellness ECyeS-project richt zich tot alle medewerkers. Dit zijn zowel arbeiders (magazijniers en chauffeurs), bedienden en kaderleden. Er is een specifieke werkgroep samengesteld met 20 deelnemers die een doorsnede is van de organisatie (managers, arbeiders en bedienden). Dit zorgt ervoor dat maximaal kan rekening gehouden worden met wensen/behoeften van alle profielen van medewerkers in het bedrijf. Op basis hiervan organiseert de werkgroep jaarlijks een mix van initiatieven die fit en gezond leven bij werknemers moeten stimuleren: gratis appels het ganse jaar, verse soep in de winter, verschillende sportactiviteiten en –wedstrijden, bibliotheek met boeken rond gezondheid/voeding/ontspanning, gezondheidstips en gezonde recepten via intranet, fietsvergoeding, fitheidstesten personeel, nieuwe fietsenstalling, uitdelen gezonde snacks en hapjes op personeelsactiviteiten, sessie energiemanagement, infosessie gezonde voeding,… Om deelnemers te ‘werven’ voor start-to-run wedstrijden wordt een beroep gedaan op vrijwilligers of trekkers. Het inzetten van deze champions blijkt effect te hebben want het aantal deelnemers wordt telkens groter. Zo werd gestart met 12 deelnemers en nu zijn er reeds 33 deelnemers om de wedstrijden te lopen.       

Verankering in het beleid

De nadruk in het HR-beleid ligt op opleiding en personeelstevredenheid. Onder impuls van de directie wordt via het Wellness @ ECyeS-project geprobeerd om aan deze HR-strategie tegemoet te komen. De achterliggende target hierbij is het personeelsverloop onder de 3% houden. Waar dit verloop in 2011 nog op 13,07% lag, is dit in 2013 en 2014 gedaald tot 1,3%. Door het oprichten van een divers samengestelde werkgroep die tweemaandelijks samenkomt, wordt dit project in de praktijk gebracht. Er is bovendien actieve steun van de directie op financieel en logistiek vlak. Betrokkenheid van de medewerkers en waardering van de collega’s staan hierbij centraal, waarbij gestreefd wordt naar een ‘yes we can’-instelling bij alle medwerkers. Daarom wordt ook regelmatig de tijd genomen om successen te vieren met de medewerkers. Naast het feit dat ECS European Containers nv gelooft dat gezonder personeel leidt tot gelukkiger personeel en interne voordelen oplevert, is het voor hen ook een mooie vorm van branding. En niet alleen voor het eigen bedrijf, ECS heeft in de toekomst ook de intentie om hierin een voorbeeld te zijn voor de logistieke sector in het algemeen.

Weten hoe dit er in de praktijk aan toe ging? 

Bekijk hier de presentatie van ECS nv op de prijsuitreiking van de nv gezond award 2014.

Nog meer info nodig? 
Neem contact op met Sylvie Fremout (werkgroep gezondheid) - sylvie.fremout@ecs.be
design by Zimbo & implementation by e2e NV