U bevindt zich hier: 

Stad Leuven en verenigingen

Let op: opent in een nieuw venster Afdrukken

Stad Leuven en verenigingen

Titel van het project: "Lekker gezond"

Hoe werd invulling gegeven aan nv gezond door Stad Leuven en verenigingen?

Samenwerking

Stad Leuven neemt in dit project een actieve trekkersrol op. Door de medewerkers van andere organisaties te laten participeren aan de initiatieven van de stad, proberen we gezondheid ook te promoten op andere werkvloeren. In de toekomst zal een werkgroep met alle organisaties opgericht worden zodat ideeën kunnen uitgewisseld en geïmplementeerd worden. Buiten het personeel van Stad Leuven nemen ook de medewerkers van autonome gemeentebedrijven AGSL en AGM, Helics, en de stedelijke vzw’s (Leuvenement, Jeugd, Integratie en Kinderopvang) deel aan de activiteiten. 

Gedragsverandering

Stad Leuven biedt een goede mix van laagdrempelige initiatieven aan in het kader van het gezondheidsbeleid. Volgende initiatieven van Stad Leuven zijn reeds geïmplementeerd in het beleid. Actief transport wordt gepromoot dmv fietspremie, comfortabele fietsenstallingen en het voorzien van (elektrische) dienstfietsen. Ook worden er middagactiviteiten (yoga, gezond koken, lunchwandelingen,…) georganiseerd om medewerkers aan te moedigen om tijdens de lunch actief bezig te zijn. Medewerkers kunnen aan voordelige tarieven naar het zwembad of de fitness. Er is een gezonde snackautomaat aanwezig in het stadskantoor, er wordt tweejaarlijks rookstopbegeleiding georganiseerd, er zijn 2 gezondheidsdagen per jaar, uitlenen van stappentellers, er is een gezonde Biolunch georganiseerd waarvoor alle medewerkers zich konden inschrijven. In september van dit jaar wordt er nog van start gegaan met een BIOgroentebakproject waarbij lokale biogroenten op kantoor geleverd worden, dit is in samenwerking met de sociale economie en lokale landbouwers. 

Verankering in het beleid

Er zal een beleidsmedewerker worden aangeworven die het gezondheidsbeleid voor het stadspersoneel meer vorm moet geven en specifieke acties zal uitwerken. Op die manier hoopt Stad Leuven het gezondheidsbeleid te verankeren in het algemeen beleid. Een werkgroep bestaande uit vrijwilligers van de stad, AGM, AGSL, Helics en de vzw’s zal worden opgericht om op die manier meer mensen te betrekken en het gezondheidsbeleid van de stad uit te dragen.

Weten hoe dit er in de praktijk aan toe ging? 
Bekijk hier de presentatie van Stad Leuven op de prijsuitreiking van de nv gezond award 2014.

Nog meer info nodig? 
Neem contact op met Vanessa Gilmin (Personeelswerker Welzijn) - vanessa.gilmin@leuven.be


design by Zimbo & implementation by e2e NV