U bevindt zich hier:  FAQ

FAQ

Let op: opent in een nieuw venster Afdrukken

Wat houdt gezondheidsbevordering op het werk in?

Gezondheidsbevordering op het werk omvat alles wat werkgevers, hun werknemers en de samenleving doen om de gezondheid en het welzijn van mensen op het werk te verbeteren.

Enkele tips:

  • Moedig werknemers aan om er gezonde activiteiten op na te houden (vb. aanbieden van sport- en/of bewegingsactiviteiten, bedrijfsfietsen om zich op het bedrijventerrein te verplaatsen)
  • Verbeter de werkomgeving (vb. werknemers betrekken bij verbeteringsprocessen voor de werkomgeving, aanbieden van gezonde dranken/maaltijden)
  • Moedig persoonlijke ontwikkeling aan (vb. leefstijladvies van de bedrijfsarts, workshop omgaan met stress)
  • Verbeter de manier waarop het werk is georganiseerd (vb. flexibele arbeidstijden, flexibele werkplek, thuiswerk)

 

Waarom aandacht voor de gezondheid van uw werknemers?

Steeds meer bedrijven in België kampen met problemen om personeel te vinden met de juiste vaardigheden. Eén van de redenen is het vertrek van oudere werknemers waarvoor niet altijd vervanging gevonden wordt. De groep 50-plussers zal de komende jaren alleen maar groter worden. Eén op twee Belgen denkt dat zijn fysieke toestand het niet meer zal toelaten om na zijn zestigste nog te werken. Het is dus van het grootste belang dat werknemers fit en gezond blijven.

Hoe is het met de gezondheid van onze werknemers gesteld?

Op vlak van ziekteverzuim waren er de voorbije jaren verschillen op te merken. Zo is het aantal verzuimdagen per werknemer met 25% gestegen in 8 jaar tijd en het aantal ziektemeldingen per werknemer zelfs met 37%. Registratie bij Vlaamse huisartsenpraktijken toont aan dat hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker in de top 10 van meest voorkomende chronische ziekten staan in Vlaanderen. De kans om deze ziekten te krijgen is nauw verbonden met een ongezonde leefstijl.

Wat levert gezondheidsbevordering op voor uw onderneming en uw werknemers?

Gezonde werknemers zorgen voor een verhoogde productiviteit en een betere kwaliteit van hun werk. Gezonde werknemers zijn minder vaak en minder lang ziek. Een betere gezondheid zorgt voor minder ongevallen, meer jobtevredenheid en minder personeelsverloop. Zo bespaart u kosten en verbetert de efficiëntie in uw bedrijf. Bovendien straalt een bedrijf dat aandacht heeft voor gezondheidsbevordering een positief imago uit, zowel naar de eigen werknemers, als naar klanten en leveranciers.

Kan ik zo’n project opzetten als KMO?

Steeds meer KMO’s op bedrijventerreinen werken samen met andere bedrijven van het terrein voor zaken die voor hen individueel moeilijk haalbaar zijn. Dit gebeurt momenteel al succesvol voor mobiliteit, bewaking, energie, …. Maar ook voor gezondheidsbevordering is zo’n aanpak mogelijk. Door samen te werken en de taken te verdelen, kan u met minder inspanningen komen tot een volwaardig gezondheidsproject voor uw werknemers.

We zetten de voordelen op een rijtje:

  • Hoe meer bedrijven deelnemen, hoe groter de kans dat er voldoende deelnemers aanwezig zijn op de georganiseerde activiteiten. Dit is goed voor de motivatie van de deelnemers en de duurzaamheid van de activiteiten.
  • Inspanningen en budget die nodig zijn voor de opzet en voortzetting van de activiteiten kunnen verdeeld worden onder meer bedrijven, waardoor het voor iedereen eenvoudiger en voordeliger is.
  • Samenwerken maakt de kans op een succesvol project nog groter!
  • Door samen te werken en gezamenlijk gezonde producten of diensten aan te kopen, kan je prijsafspraken maken. Bijvoorbeeld goedkoper fruit of een fitnessabonnement kunnen kopen omdat je met een grote groep bent.
  • Het gezamenlijk opzetten van een project met activiteiten die toegankelijk zijn voor alle (deelnemende) bedrijven op het bedrijventerrein, onderhoudt en verbetert de bedrijfsrelaties.

 

Waarom kiest nv gezond voor gezonde voeding en beweging?

Gezondheidsbevordering op het werk kan heel divers ingevuld worden. U kan aandacht besteden aan stoppen met roken, omgaan met stress, pesten op het werk…. nv gezond kiest voor een aanpak naar voedings- en beweeggewoonten. Gezonde voeding verkleint de kans op een aantal veel voorkomende ziekten in België, zoals overgewicht, hart- en vaatziekten, kanker, hoge bloeddruk, diabetes mellitus (suikerziekte) en maag- en darmklachten. Niet alleen zal het risico op chronische ziekten verkleind worden, een gezonde levensstijl levert ook rechtstreeks een aantal voordelen op zoals beter en flexibeler kunnen omgaan met stress op het werk en een verminderde kans op depressie. Door gezonde voeding te combineren met beweging wordt het gezondheidsbevorderende effect nog versterkt. Beweging zorgt er bovendien voor dat u zich fitter en meer ontspannen gaat voelen en dat uw reactievermogen verbetert. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een gecombineerde aanpak van het voedings- en beweegpatroon tot de beste resultaten leidt wat betreft gezondheidswinst.

Gezondheid, is dat geen privézaak van de werknemer?

Ruim 60% van de actieve Vlaamse bevolking spendeert meer dan een derde van de actieve tijd op het werk. Het zal u dan ook niet verbazen dat werk en werkomgeving uw gezondheid kunnen beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat 30% van het ziekteverzuim verband houdt met arbeidsomstandigheden, zoals klachten die te maken hebben met houding en beweging (nek, schouders en rug), maar ook psychische klachten (stress, oververmoeidheid). De gezondheid van werknemers zo optimaal mogelijk houden, is dan ook een gedeelde verantwoordelijkheid. Zowel voor werknemers als voor de werkgever is hierin een taak weggelegd. Uiteraard kan u als bedrijf niemand verplichten om gezonder te leven. U kan hen wel informeren en stimuleren om gezonder te eten en meer te bewegen door een (vrijblijvend) aanbod te voorzien. Door uw werknemers te laten werken in een omgeving die ‘gezondheid’ uitstraalt, toont u aan dat u aandacht hebt voor uw werknemers.

Waar kan ik subsidies aanvragen voor een gezondheidsproject?

Een aantal organisaties kennen subsidies toe voor gezondheidsprojecten. Deze lijst is niet gelimiteerd en wordt regelmatig verder aangevuld


design by Zimbo & implementation by e2e NV